Login
Get your free website from Spanglefish

 

Cor Swanenberg

 

 

De Berlicumse schrijver-verteller-zanger Cor Swanenberg was leraar Engels en Duits. Hij publiceerde daarnaast een groot aantal boe­ken, die meestal over Brabant gaan en waarvan ongeveer de helft in dialect is geschreven. Hij vertelt en zingt in zijn dialect. Toen hij 25 jaar met zijn Meierijs op de plan­ken stond, ver­scheen de cd Dik vur mekare.

Met zijn oudste zoon Jos verzorgde Cor het grote Meierijse woordenboek Eige grèij en de bundel Oost-Brabants. Later leidde die samenwerking tussen vader en zoon tot de publicatie van Op goei gevuul, de vormleer van het Meierijs en tot het Brabantse spreekwoordenboek Bij wijze van spreuken.

                                                       

Cor stelt al meer dan twintig jaar lang de Brabantse Spreukenkalender samen. Zijn meest recente boeken zijn Mi de muziek mee (met cd!), Tussen vroeger en vandaag en Nou houdoe dan. Swanenberg is medewerker van het pro­gramma Op z’n Brabants op Omroep Bra­bant en redactiemedewerker van het tijdschrift Brabants.

                 

Hennie Groot en Cor Swanenberg.

 

Cor werd benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten op gebied van de Brabantse cultuur en in 1997 kreeg hij de Ad de Laat­prijs voor zijn publica­ties en activiteiten voor en in het Brabantse dia­lect. In 2007 kregen Cor en Jos de dialectprijs De Vergulde Klomp.

                                                       

Cor Swanenberg en Henk Verhagen.

 

Swanenbergs jongste cd heet ‘Gesneeje koek’, een mengeling van Brabantse humor in conference en liedjes. Veel succes heeft hij de laatste jaren met zijn wekelijkse dialectcolumns die hij schrijft onder de schuilnaam Klaas van Bètte. Ondertussen zijn daarvan vier bundels verschenen.

Cor Swanenberg is getrouwd met kunstenares Nelleke de Laat. Zij hebben twee zoons: Jos (streektaalfunctionaris van Noord-Brabant) en Gurt (kunstschilder).
Met de Dungense accordeonist Henk Verhagen (o.m. leider van de befaamde volksdansgroep Brabants Bont) trekt Swanenberg door het land met een programma dat Humor op z’n Brabants heet. Het is een vertolking in het Oost-Brabants van eigen liedjes en conference. Met Henk Verhagen en Annelieke Merx maakte Swanenberg o.a. de dialect cd’s Maria in Brabant en Onderweges nor Kèrs’mis.

 

 

 

 

 

 

 
site map | cookie policy | privacy policy