Login
Get your free website from Spanglefish

Ruud van der Heijden.

 

Ruud van der Heijden en Hennie de Groot in de studio in Eindhoven.

 

Ruud van der Heijden, op bovenstaande foto samen met "onze" Hennie, is van beroep entertainer. Bij velen is deze geboren Bestenaar bekend vanwege zijn optredens tijdens carnaval, verenigings- festiviteiten en andere muzikale evenementen binnen en (ver) buiten Best.
Ruud (*1932) komt uit een groot gezin met 9 kinderen, dat op allerlei plekken in Best en Eindhoven gewoond heeft. Was dat vele verhuizen al een voorbode van het optreden in alle hoeken van Nederland?
Opgegroeid rondom de oorlogsjaren heeft hij van die oorlog en vooral van het bevrijdingsjaar en de tijd daarna veel meegemaakt: "s’nachts sliepen we in onze schuilkelder bij de woning aan de Boschdijk samen met de bevrijders van Best, de Schotten, terwijl de Duitsers er omheen liepen". Als 14- jarige wees hij na de oorlog de Opruimingsdienst waar gesneuvelde soldaten en munitie begraven lagen.
Ook als 14-jarige trad hij voor het eerst -samen met zijn vader- als muzikant in het openbaar op.
De militaire dienst bracht hem naar Den Helder en vervolgens naar DAF. En zowel bij de Marine als bij DAF kon hij in zijn vrije tijd zijn muzikale talent kwijt. Bij DAF maakte hij zelfs kennis met een nieuwe accordeon, een voor hem tot dan ongekende luxe. Na drie jaar verkaste hij naar de Vries - Robbé, waar hij 17 jaar in de buitenmontage werkte. Als u ooit in Brussel komt en het Atomium ziet kunt u trots zeggen dat Bestenaar Ruud daar ook zijn bijdrage aan heeft geleverd.
De muziek begon geleidelijkaan een steeds belangrijker rol te spelen. Hij was muzikant bij het orkest van Henny Vilee uit Eindhoven, bij Koos van Beurden en de Valko´s uit Valkenswaard. Zijn eerste eigen trio, met broer Anton heette de Matondo´s, wat Afrikaans is voor straatmuzikanten.
De muziekinstallatie was in de beginjaren echt wel even anders dan tegenwoordig. Op bovenstaande foto houdt Ruud een van de twee microfoons voor de accordeon van zijn vader, zodat het vertolkte lied ook achter in de zaal nog hoorbaar is.
De eerste grammofoonplaatjes werden opgenomen, er kwamen TV optredens, de naam Matondo´s werd Het Orkest Ruud van der Heijden. En ook die naam werd voor een andere ingeruild. Het Heidecombo, een naam met een knipoog naar de indertijd bekende Havenzangers.
Bij zijn optreden onder de naam Holzschuh Buben verloochent Ruud de Bestse klompenmakerachtergrond niet
De Middeleeuwse feesten in Best, met van de Nieuwenhuizen als grote animator. Bij zulke evenementen werd er nooit vergeefs een beroep op Ruud als muzikant gedaan.
En bij die evenementen hoorde natuurlijk ook carnaval, en zeker ook het kindercarnaval, samen met zijn zoon Antal. Al heeft Ruud veel opgetreden met zeer naaste familieleden - zijn vader, zijn broer, zijn tante zijn zoons Willem en Antal - hij speelde ook muziek met Ronny Tober, Corry van de Rekels, Lee Tower en inderdaad ook met Jose van Luv.
Nog steeds is Ruud de motor van twee muzikale groepen in Best. Vleuts Volk, zang en ontspannings- gezelschap en Resonans. Resonans is ontstaan uit een parochiefeest van de Liduina. Inspirator daarvan, Jeanne - de helaas recent overleden vrouw van Ruud - was heel goed in het schrijven van teksten.
En zo blijft Ruud zeer actief.

 

 

Neem vooral ruimschoots de tijd om de prachtige website van Ruud te bekijken en vooral te beluisteren:

www.ruudmuziek.nl/

www.ruudmuziek.nl/liedjes/brabantslieke.htm

En we kunnen het niet laten, Ruud ook beluisteren op onze site : 

 

 
site map | cookie policy | privacy policy