Login
Get your free website from Spanglefish

Gerard van Maasakkers

Zanger, troubadour, entertainer en vooral Brabander.

Gerard is geboren op 26 maart 1949 in Nuenen. Hij zingt in het kerkkoor, heeft op de kostschool z'n eerste bandje: "The Spruce Valley Boys" en organiseert "songfestivals" voor de buurt, thuis achter op de stoep. Hij krijgt op z'n 17e zijn eerste gitaar: "House of the rising sun", de bas lijn van "Spics & Specks" en "Streets of London" klinken in z'n studentenkamer in Nijmegen, waar hij de middelbare tuinbouwschool volgt. In die jaren dirigeert hij een jongerenkoor en schrijft de rockmusical: "Plint". Later studeert hij aan de Hogere Opleiding voor Tuin- en Landschaparchitekten (Boskoop) en daarna nog de Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School (Velp).

 

Gerard van Maasakker & groep, 1985.

V.l.n.r. Willem van der Heijden, Bernard Jussen, Roland Verstappen, Gerard.

In 1978 verschijnt zijn eerste l.p.: "Kom er mer in" met eigen liedjes in het Brabants Dialect. In korte tijd worden er meer dan 15000 van verkocht. In 1980 kiest Gerard definitief voor de muziek en maakt de l.p.'s: "Vur de wind", "Onderwege" en "Spiegelen". Hij maakt ook een l.p. met kerst en nieuwjaarsliederen met de groep "Ut Muziek".
Van 1984 tot 1987 heeft Gerard het theaterprogramma "Zand", presenteert voor Omroep Brabant "Muziek beneden de Moerdijk" en "Tussen Amsterdam en Brussel". In 1999 stopt hij bij Omroep Brabant.

In 1987 ontvangt hij van het Brabants Genootschap de "Jan Naaijkens-prijs". Van 1991 tot 2000 treedt hij op met zijn "Vaste Mannen" in veel theaters, ze maken de cd's "Zonder titel"; "Iets van April", "Boot 7" en "20 jaar liedjes live". In 2000 komt de cd: "Pas op de plaats"uit. Hij vertaalt de musicals: "Hair"en "Fame" voor Stichting Theaterplan (Eindhoven). 2001: Brabants project met Jan Willem Roy. 2002: Theaterprogramma: "Vol Dagen". 2003: Zilveren zangers jubileum met 2 uitverkochte concerten in Eindhoven. In November ontvangt hij de "Ad de Laat-prijs" Het boek "de Woorden" (met alle liedteksten), een dubbel-cd komen uit. In 2004 ontvangt Gerard van Maasakkers de Gemeentelijke erepenning van zijn geboortedorp Nuenen. Het nieuwe theaterprogramma "Achterland" komt eind van 2004 uit. In 2005 komt de clip van het liedje: " 't Is altijd nou". Gerard zingt bij de Nationale 5 mei viering het "Lied van de vrijheid" in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Willem-Alexander. Samen met J.W. Roy zingt Gerard: "As ge Oit" op de nationale veteranendag in Ahoy, live op tv.

In juli gaat Gerard met Kasba naar Casablanca om te spelen op het Rawafid-festival. 20.000 mensen genieten uitbundig van het "Lied van de vrijheid" en "Hee gaode mee". In 2006 Is "Achterland overal te zien in de nederlandse theaters. In maart gaat Gerard met de vaste mannen naar festival Woordfees (Stellenbosch-Zuid Afrika). Het publiek noemt het: "hartroerend". Het nieuwe theaterprogramma "Zicht" start, de nieuwe gelijknamige cd "Zicht" wordt opgenomen (Januari 2007).  Op 17 maart 2007 zingt Gerard het lied "Gij en ik" bij Paul de Leeuw. ( "Mooi!  Weer de Leeuw"). 9 September 2007 Bloemencorso Valkenswaard dat helemaal in het teken staat van Liedjes van gerard van Maasakkers. Er komen zo'n 45.000 mensen kijken.

Gerard wordt Koninklijk onderscheiden, hij wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2008 (januari) de voorstelling "Troost". In februari begint hij met de Vaste Mannen aan een nieuw plan, de tribute-cd "Gerard van Maasakkers ANDERS". Daarop zingen de collega's liedjes van Gerard. Zoals Bennie Jolink, Guus Meeuwis, het Rosenberg Trio, Paul de Leeuw, J.W. Roy en vele anderen. De cd komt in september 2008 uit.

Gerard bij zijn 30-jarig jubileum.

foto: Peter van Casteren

Op 6, 7 en 8 juni viert Gerard zijn 30-jarig zangersjubileum met 3 grote concerten in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. In 2009 (januari) verschijnt de live dvd/cd  "jubileum 30". Op 5 maart ontvangt hij uit de handen van Guus Meeuwis een Gouden Harp, een van de hoogste Nederlandse muziekprijzen.
2010. In januari leggen Gerard met z'n Vaste Mannen de laatste hand  aan de cd "Deze Jongen". De theatervoorstellingen van '"Deze Jongen" verlopen voorspoedig en vooral het liedje "Dansen" met filmbeelden, in Rio de Janeiro gemaakt, wordt enthousiast ontvangen. In maart maakt hij met Wim de Veen en Jeroen Veldkamp, in Rio, de documentaire "Dancamos para nao dancar". In augustus 2010 zingt Gerard op de World Expo in Shanghai China het lied "De Aardappeleters". Een benefiet-optreden (oktober) voor de restauratie van de R.K. Kerk in Kaatsheuvel gaat niet door omdat de pastoor zich stoort aan het liedje; "Hedde efkes, Lieven Heer".

 
WikanikoWork from Home
site map | cookie policy | privacy policy