Login
Get your free website from Spanglefish

 

Björn van der Doelen.

 

Wouterus Jacobus Antonius ("Björn") van der Doelen.

Geboren in Goirle 24 augustus 1976 is een voormalig nederlands profvoetballer en  singer-songwriter.
Björn van der Doelen kwam tijdens zijn voetballoopbaan uit voor PSV, Standard Luik (B), Fc Twente en NEC.. Nadat hij zijn profcarrière beëindigde ging hij zich richten op muziek en werd hij frontman van de groep ALLEZ SOLDAAT.

Videoclip: Zoals een man zwijgen kan. Met Björn van der Doelen en Jos Kessels (collumnist bij het Eindhovens Dagblad.) Opname gemaakt in cafe: de Gouden bal Hoogstraat Eindhoven


Biografie
Op 5-jarige leeftijd begint van der Doelen als keeper bij vv TGG in Den Bosch. Maar al snel heeft hij door dat hij liever actiever aan het spelletje mee doet. Ook zijn vader voetbalt voor vv TGG, die op zijn beurt ook altijd trainer van Björn was. Zijn vader heeft al snel door dat zijn zoon er bovenuit steekt en posteert hem centraal op het middenveld. Ook bij PSV hebben ze dit snel door en vanaf zijn 10e wordt Björn opgenomen in de jeugdopleiding van de Eindhovenaren. Later zit hij drie jaar in het internaat van PSV. En op zijn 18e wordt hij door Kees Rijvers bij de 1e selectie gehaald.
Björn van der Doelen debuteerde in het seizoen 1994-1995 voor PSV in de wedstrijd tegen FC Utrecht. Na 3 seizoenen PSV is hij gaan spelen voor Standard Luik in België. Daarna keerde hij terug bij PSV. Na wederom 3 seizoenen PSV vertrok de middenvelder naar FC Twente en vervolgens NEC waar hij zijn carrière op 29-jarige leeftijd afsloot. Björn van der Doelen werd door zijn grote inzet en passie populair bij de fans van PSV, Standaard Luik, FC Twente en uiteindelijk N.E.C.. Al tijdens zijn voetbalcarrière was Van der Doelen actief als zanger en schrijver van liedjes. Na afloop van het voetbalavontuur besloot hij om zich hier meer op te gaan richten, smeekbedes van Nijmeegse voetbalfans ten spijt. Zijn eerste single was "Bende mal" en kwam in 2006 uit. Een liedje geschreven naar aanleiding van een opmerking van zijn moeder op haar verjaardag. Deze single was een bescheiden hit op o.a. omroep Brabant. In juni 2007 kwam de cd-single "Nijmegen" uit, een hommage aan deze stad en aan de voetbalclub NEC. Deze single is nog regelmatig te horen in NEC in stadion de Goffert en in diverse Nijmeegse kroegen. In 2010 brengt van der Doelen met zijn band Allez Soldaat zijn volwaardig Brabantstalige album "D'n duvel die slaapt nooit". Verder is van der Doelen te horen als gitarist bij oa The Spades en Denvis and the real deal.
Björn van der Doelen: “Eigenlijk ben ik geen zanger”
Als profvoetballer scoorde Björn van der Doelen weinig (13 doelpunten in 249 wedstrijden). Als schrijver van songs in het Brabants scoort hij aanmerkelijk beter. Zijn tweede album Als De Wolven Janken zit er aan te komen.
Zwaar rockend.

Het eerste album van Allez Soldaat, de groep van Björn van der Doelen, verscheen in 2010. Op D’n Duvel Die Slaapt Nooit staan twaalf songs in het Brabants. Het is een album met veel gezichten. Naast lichtvoetige nummertjes staat er ook zwaar rockend spul op met gemene gitaarlicks. “De ontvangst van de eerste plaat was boven verwachting. De reacties waren erg goed. We hebben veel kunnen spelen met de band. Hoogtepunten waren de optredens op Folkwoods in Eindhoven en het Zwarte Cross-festival in Lichtenvoorde. De meeste optredens doen we in Brabant. Logisch natuurlijk, omdat de songs in het Brabants zijn.


 

Kommer en kwel.
Voor het nieuwe album Als de wolven janken heeft Van der Doelen zangles genomen. Acht van de tien nummers zingt hij zelf. “Mijn vriendin Ellen doet twee nummers. Dat klinkt hartstikke goed. Ze zingt veel beter en gemakkelijker dan ik. Eigenlijk ben ik geen echte zanger. We hebben op deze plaat veel blazers gebruikt. In de helft van de nummers toeteren ze mee. “ Het opnemen van de basistracks duurde drie dagen, de invulling van de zang en de blazers nog eens drie dagen. Heel wat sneller dan uitdovende topbands die maanden achtereen zwoegen in de studio.
Op het nieuwe album gaan de meeste teksten over kommer en kwel. “Een goede uitlaatklep”, vindt Van der Doelen. “Ik weet niet waar die kommer en kwel vandaan komen. Als ik een gitaar pak, komt er meestal niet iets vrolijks uit. Mijn vriendin heeft me wel eens gevraagd of ik eigenlijk wel gelukkig ben, haha.”


Famous last words.
Van der Doelen laat het artwork zien van ‘Als De Wolven Janken’. Het is een ouderwetse elpeehoes. “We brengen het album namelijk ook op vinyl uit. Thuis draai ik helemaal geen cd’s meer. Ik sprak laatst iemand van Bullit, en die vertelde dat ze zich weer helemaal gaan concentreren op vinyl. De cd’s gaan allemaal de deur uit. Ik vind het fijn om een concreet product in handen te hebben. Een mooie hoes met veel informatie erbij.” Op de achterkant van de hoes staat Björn van der Doelen afgebeeld als een soort Oscar Wilde, de negentiende-eeuwse schrijver van wie de uitspraak afkomstig is: “Niets doen is vreselijk zwaar werk”. Van der Doelen blijkt hem te kennen. “Op zijn sterfbed zei Oscar Wilde: de gordijnen eruit, of ik eruit. Dat zijn terecht famous last words.”

Björn van der Doelen schreef voor Omroep Brabant een nieuw lied over Brabant, met de titel 'Het gevoel van hier.Een lied over de trots op Brabant, de zachte g en lekker met z’n allen drinken. Björn van der Doelen kreeg de eer om het lied te maken voor de nieuwe huisstijl van de regionale omroep. De omroep koos ook voor een nieuwe slogan ‘Het gevoel van hier’.

Deze slogan sprak Björn van der Doelen gelijk aan. “Ik wist meteen; daar moet ik  wel iets mee kunnen. Normaal als ik liedjes maak, begint dat altijd op gitaar of op de piano. Maar na het gesprek met Omroep Brabant reed ik naar huis en toen had ik ’t refrein al meteen te pakken.” Volgens de oud-voetballer en muzikant gaat het lied vooral over de trots op Brabant en de verbondenheid onder elkaar. “Dat waren wel de dingen die volgens mij erin terug moesten komen, de trots, de zachte g en dat er veel gedronken wordt hier”, zegt hij met een lach. Vervolgens serieus: “Hoewel Brabant relatief groot is, overheerst er wel een gevoel van kom maar hier en schuif maar aan. Mensen zijn hier zacht, ik ben hier graag.”

 

 

Björn van der Doelen heeft in 2010 de prijs van Brabants Mooiste Lied van gewonnen.  Het lied heet 'God, het blijft een heul gevecht'. Het was niet de eerste keer dat Björn van der Doelen aan de wedstrijd meedeed,  een jaar eerder behaalde hij de derde plaats met het lied 'Niemand meer bellen', een ingetogen lied over eenzame ouderen.
De prijs is een kroon op zijn werk, al had hij niet verwacht te winnen. "Er worden bij deze wedstrijd zulke uiteenlopende nummers ten gehore gebracht, ik had er geen idee van." Dankzij de wedstrijd krijgen zijn nummers meer bekendheid, ondertussen is hij bezig met het maken van een nieuw album met een heleboel mooie plaatjes. In de zomer hoopt hij met zijn band Allez Soldaat de studio in te kunnen gaan.

Björn van der Doelen zocht een man die kon optreden in een filmpje bij zijn liedje: 'Zoals alleen een man zwijgen kan.' Dat moest Jos Kessels worden. Jos Kessels heeft een markant hoofd, vindt Björn van der Doelen, van de Eindhovense band Allez Soldaat. Een uitgesproken markant hoofd en de goeie uitstraling van een dwarskop die in zijn krantenstukjes uit de hoek kan komen en niet van de moderne dingen is. Het zou wel mooi zijn als Jos Kessels, columnist van het Eindhovens Dagblad, zou willen meewerken aan een stemmig filmpje bij het nummer 'Zoals Alleen een Man Zwijgen kan'. Dat nummer staat op de plaat 'Als de Wolven Janken', die net uit is.

Kijk ook eens op www.allezsoldaat.com
WikanikoWork from Home
site map | cookie policy | privacy policy