Login
Get your free website from Spanglefish

Ad de Laat

  

Ad de Laat (Nistelrode, 14 februari 1947 - 22 april 1995) was een gezinstherapeut en begon in november 1979 op te treden met eigen Brabants repertoire in het 'Nisserois' dialect.
Ad de Laat was een van de meest succesvolle zangers in het Brabants dialect. Er is na zijn dood een Ad de Laat-prijs ingesteld, die jaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die zich op Brabants dialectgebied verdienstelijk heeft gemaakt.
In 2001 werd in Nistelrode een standbeeld van Ad de Laat onthuld.
In 2002 werd de Ad de Laat kampvuurstam opgericht bij Scouting Mira Ceti te Nistelrode. Een interesse stam voor Scouts, met een passie voor muziek en kampvuurprogramma's.
Enkele platen van Ad de Laat zijn: - "Brabant, Ge Verandert", "Alles Goed En Wel", "Vandaag D'n Dag".
Ad de Laat (14 februari 1947, Nistelrode) vertrok op zijn zeventiende naar Boekel voor een verplegersopleiding en werkte later als gezinstherapeut in Den Bosch.
In november 1979 trad hij voor het eerst op met Brabantse liedjes; later ook voor de televise (KRO en NOS) en Omroep Brabant. Zijn eerste lp was in 1981 al goed voor een zilveren plaat. Hoewel hij vanaf 1973 in Den Dungen woonde, bleef de Brabantse zanger zijn hele leven zingen in het 'Nisserois'.

 

Ad de Laat trad alleen op, maar ook samen met zijn broer Willem (Nistelrode, 1945) die in het dagelijks leven wetenschappelijk medewerker is. Met hem schreef hij ook vrijwel alle teksten voor zijn liedjes. Samen met verteller Nol van Roessel verzorgde hij meer dan 150 Brabanse middagen en -avonden. Op zijn LP's liet hij zich begeleiden door diverse muzikanten. Henk Verhagen was daar een van.


Ad de Laat overleed op 22 april 1995. Hij is voor velen die in het dialect actief zijn een groot voorbeeld. Te zijner ere is er een Ad de Laat-prijs ingesteld. Beeldhouwer Toon Grassens uit Gemert kreeg de opdracht om in Nistelrode een levensecht beeld te maken van Ad de Laat. Het kunstwerk werd in oktober 2001 onthuld.
Het lied: Brabant ge verandert behaalde de zevende plaats in de Brabantse Top-50 in 2007 evenals in 2008.
site map | cookie policy | privacy policy