Login
Get your free website from Spanglefish

JOHAN BIEMANS

JOHAN BIEMANS

Heemkundige en schrijver.


In 1933 werd Johan Biemans in Bergeijk geboren als oudste zoon in een gezin met acht kinderen. Johan woont nog steeds in Bergeijk.
Als elfjarige bespeelde hij al het kerkorgel tijdens de mis en het lof.
Na de Mulo had hij diverse kantoorbaantjes maar in 1953 stapte hij naar het gymnasium van de Assumptionisten in Boxtel. Vijf jaar later koos hij voor een ander ideaal.

Vanaf 1953 publiceerde Johan ondermeer gedichten en vertellingen met veel aandacht voor het religieuze en vooral het Brabants erfgoed.
In 1959 had Johan ook een half jaar een cursiefje in het Eindhovens Dagblad waarin hij onder pseudoniem de 'Bergeijkse week’ doornam.
Van 1958 tot 1993 was hij directeur van de Stichting Gemeenschapswerk Bergeijk.
In 1964 richtte hij het Eicha Museum in Bergeijk mee op en is daarvan nog steeds de conservator. Zijn eerste heemkundige artikel verscheen in 1968.
Van 1976 tot 1983 was hij voorzitter van de Commissie Brabants Streekeigen van de Culturele Raad Noord-Brabant.

Johan maakte van 1979 tot 1981 furore op Omroep Brabant met het dialectprogramma 'Bij wijze van spréke'. Vorig jaar pakte hij bij de Brabantse lokale omroepen de draad weer op met ‘Bij wijze van za’k mar zegge’.
De radio-optredens van Johan bij Omroep Brabant maakten hem populair zodat hij jarenlang en nog steeds met voordrachten het land in trekt.

In 2008 kreeg hij de Brabantse dialectprijs: De Vergulde Klomp.
De gemeente Bergeijk eerde Johan Biemans met de onderscheiding: de Eik van Bergeijk. In 1993 was hij al koninklijk onderscheiden voor zijn verdiensten voor de gemeenschap.

 

Gepubliceerd op 20 nov 2012

Luister naar het sprookje "Assepoester", in het Brabants verteld door Johan Biemans. Dit komt van de cd bij het boek "D'r waar 's". Sprookjes uit d'n Efteling in 't Brabants, dur Brabantse vertellers", uitgegeven in 2002 ter ere van het 50-jarig bestaan van de Efteling.
 

Website: www.JohanBiemans.nl

Brabantse Humor op klompen.
WikanikoWork from Home
site map | cookie policy | privacy policy