Login
Get your free website from Spanglefish

Cor Swanenberg

                                   

Persbericht.

Cor Swanenberg schrijft roman over de regio.

Het zal je maar gebeuren dat je op je oude dag met je beste boek op de proppen komt. Cor Swanenberg heeft met zijn nieuwe ‘Kroniek van Aaderode’ een intrigerende sleutelroman geproduceerd in het Nederlands, die leest als een boeiende puzzel. Het werk getuigt van verbeeldingskracht en vertelkunst.
De kroniek geeft de geschiedenis van een aantrekkelijk plaatsje aan de Aa, vanaf het begin van de twintigste eeuw tot aan de jaren zestig, maar tegen die indrukwekkende coulisse lopen een aantal verhaallijnen. De hoofdfiguren van het boek zijn Marinus en Marie Beaujolie, de kapper en zijn vrouw, die schrijversambities heeft en vanaf haar bovenwoning de omgeving graag bespiedt en beschrijft. De kolderieke belevenissen van bakker Panis en van de eigenwijze dokter Vort zorgen voor veel humor. De rechtlijnigheid en virtuositeit van kunstschilder Doekedeejus, de ‘almacht’ van brouwer- sigarenfabrikant - burgemeester Grootegod, de weerbarstigheid van schrijver Oudewater, de weinig kordate houding van de kunstminnende pastoor Sustermans, de verwerpelijke praktijken van kapelaan Koestermaat, de onzichtbaarheid van verzetsleider Stillekes, de trieste omstandigheden van verschoppeling de Stomp, de aanstekelijke vrolijkheid van de laatste jonker van het dorp…, het zijn allemaal onmisbare ingrediënten en bouwstenen in de nieuwe Brabantse roman.
De ontwikkeling van de plaats start in het tijdperk dat er nog een stoomtram loopt en een watertaxi vaart en dat het hoofdmiddel van bestaan in de land- en tuinbouw gevonden wordt. Het is de tijd van de grote katholieke gezinnen… Maar Aaderode is vooruitstrevend; er vinden al gemengde toneelvoorstellingen plaats! De plaats trekt veel vogels van bijzondere pluimage. Er komen gefortuneerde protestanten terecht die vergeefs hun heil in arcadische en idyllische denkbeelden zoeken.
De oorlog en bevrijding van Aaderode en Hertogshoven vormen een belangrijk onderwerp, waarin het drama rond de deportatie van de familie Oudewater het dieptepunt is.
De Beaujolies zijn met niets begonnen, maar hebben een florerende kapperszaak opgebouwd in hartje Aaderode. Als ze het prominente pand De Salon kunnen betrekken, vormt dat een hoogtepunt in hun leven. Marie heeft altijd een zwak voor schrijven gehad. Ze heeft twee kinderen verloren bij de geboorte; haar man sterft kort na de oorlog en in de jaren vijftig ‘verliest’ ze weer twee kinderen die gaan emigreren. Ze heeft het gevoel hen nooit meer terug te zien, maar op haar oude dag gaat ze op uitnodiging nog naar Canada en de Verenigde Staten om haar uitgeweken nazaten te bezoeken. Ze heeft de belevenissen op de heenreis zelfs in een schriftje vastgelegd.
Aan het eind van haar leven krijgt Marie helaas verschijnselen van dementie. Ze ziet haar wereld vervagen in een immer dichter wordende mist…
De nieuwe uitgave is verluchtigd met tal van pentekeningen van Nelleke de Laat.

ISBN 978-90-5512-320-9 NUR 342, Uitg. Van de Berg, Almere.

 

'n Grùtse Cor mì z'n nèij boek

Cor Swanenberg en Hennie de Groot. Foto gemaakt in zaal: Boer Goossens in den Dungen.
WikanikoWork from Home
site map | cookie policy | privacy policy