Login
Get your free website from Spanglefish

HORLEPIEP.

De oudste volksmuziekgroep van Brabant.

                                  

Horlepiep (anno 1976) is misschien wel de oudste volksmuziekgroep van Brabant, zeker van Oost-Brabant. Een markant bandje ook, van oorsprong een familieorkestje uit Asten-Heusden.

                                    

Horlepiep in de kersttijd. In Dickensstyle.

De groep draaide al volop mee in de Brabantse folkrevival van eind jaren '70, toen Gerard van Maasakkers nog in het Engels zong en Omroep Brabant nog Brabants was! In die jaren verdiende de groep ook haar sporen in het carnavalsamusement in Peelland.

   

In 1980 bracht Horlepiep de goed ontvangen elpee 'Zoals de ouden zongen' uit, waarvan twee persingen moeiteloos binnen het jaar raakten uitverkocht. In 1981 kwam leider/oprichter Toon Snijders bij een noodlottig ongeval om het leven. De daarop volgende jaren waren niet de gemakkelijkste voor Horlepiep. Toch bleven de achterblijvende bandleden stug doorspelen, ook toen andere volksmuzikanten in mindere folkjaren hun gitaren aan de wilgen hingen.

                                    

Begin jaren ’90 stelde de groep haar ambities bij: vanaf dat moment nog maar twee keer per maand repetitie in huiselijke kring en een keer of zes per jaar op de bühne, bij voorkeur 'niet te wijd weg' en liefst 'nao 't melken'. 

 

                                    

Van links naar rechts: Piet Snijders, Sjaak Bekx, Johan Otten en Leo Snijders.

Op die basis was Horlepiep nog steeds actief toen rond 2000 een nieuwe lente doorbrak voor de volksmuziek. In 2005 maakte de groep (die hier en daar ook op verzamelaars staat) eindelijk een tweede eigen geluidsdrager: de cd ’n Hil Schon Uur’. Ook al lang uitverkocht overigens.

                                         

Horlepiep hoort geheid bij de Brabantse scène, maar heeft zich van meet af aan tot de gematigde vleugel daarvan gerekend. Het Brabantse dialect is voor deze band geen doel, enkel een natuurlijke manier om zich uit te drukken. In het repertoire van Horlepiep zitten dan ook niet alleen Brabantse liedjes en wijsjes, maar ook Vlaamse, Franse, Duitse, Engelse Scandinavische of Italiaanse volksdeuntjes. Vaak voorzien van eigen Brabantse teksten, dat dan weer wel. De laatste jaren speelt de band in kersttijd een speciaal repertoire.

        

Momenteel bestaat de groep uit een kernbezetting die al sinds 1982 actief is: Leo Snijders (accordeon, trekzak, zang); Johan Otten (gitaar, fluit, zang) Sjaak Bekx (mandoline, bouzouki, gimmicks, zang), Piet Snijders (presentatie, banjo, percussie, zang) en Sjef Snijders (geluidstechniek). In kersttijd zingen ook Els Snijders-Nijssen en Ceciel Otten-van der Vegt mee!

         

De groep is door allerlei zelf opgelegde beperkingen moeilijk te boeken, maar 'wie het eens proberen wil die mag': 0493-694324.

Ook nog wel aardig te vermelden: onze zanger/gitarist Johan Otten schreef vorig jaar (2014) het Beste Brabantse Lied op het Festival Brabantse Dialecten Lieshout.

      

 

 
site map | cookie policy | privacy policy