Login
Get your free website from Spanglefish

SPOIT 11

 

 

Spoit 11 gaat stoppen met optredens.

Spoit elluf: Groete oit Zijtaart!

De Roos, de Trein, het apparaatje.

Maar ook scherpe dialogen tussen hai en hum.

 

Spoit Elluf werd opgericht in 1994 door:

Lia Stoop, Erik van Heeswijk, Harm Tilburgs en Michiel van der Weijden. 


Wij brengen vanaf dat moment een typische vorm van carnavalscabaret, een podiumgebeuren dat onlosmakelijk is verbonden met zittingsavonden, sauwelmiddagen of kletstoernooien. Het repertoire is grotendeels gevuld met bestaande melodieën, voorzien van eigen teksten in onvervalst Helmonds dialect. Daarnaast heeft Spoit Elluf een aantal oorspronkelijke carnavalsschlagers geschreven en gecomponeerd. In het oprichtingsjaar 1994 won Spoit Elluf de competitie rond de Helmondse carnavalsschlager met de pakkende meezinger "Hallo, mi meen!" (elders op de site van Spoit Elluf te horen en te downloaden!). Spoit Elluf trekt elk jaar vanaf oktober/november met een nieuw programma het land in. Overal waar ze maar Helmonds kunnen verstaan (en dat doen ze zelfs in Doetinchem!) is de groep een graag geziene gast. Het centrale thema (als je dat zo wilt noemen tenminste) van Spoit Elluf is de relatie man/vrouw. In het Helmonds steevast aangeduid als “Haai” (Lia) en “Hum” (Erik). De verwikkelingen waarin het echtpaar (dat zijn zij trouwens ook in het dagelijks leven!) terecht komt zorgen steeds weer voor de nodige hilariteit en staan garant voor komische situaties op het podium. Het geacht publiek wordt echter wel gewaarschuwd, want voor ze het weten worden ze betrokken bij al dat gekibbel. Eén en ander wordt nog versterkt door de aanwezigheid van de onschuldige “derde”, Harm, op het podium. Hij dient als perfect klankbord voor de komische tweespraken van Lia en Erik. 
 

 

 


Als basis voor de liedjes is natuurlijk de aanwezigheid van pianist Bertus Klerks onontbeerlijk. Deze rasmuzikant (hij is geboren op een piano) heeft de muzikale leiding strak in handen. Vooral als het op de planken weer flink uit de klauwen loopt. Improviseren hoort er natuurlijk bij maar: we moete tegelijk beginne en ut liefst ok tegelijk wir ophauwe! 
Lia Stoop (zang / slagwerk / ritmische begeleiding)

Image 

Lia is geen onbekende in de carnavalswereld. Al jarenlang heeft zij podiumervaring in cabaret-groepen en in 1992 deed zij voor het eerst mee als tonproater aan het toernooi om de Zilveren Narrenkap in Helmond. Zij was daar 3 maal finaliste. Ook was zij al twee maal finalist in de Brabantse Kampioenschappen. Hoogtepunt kwam in 1999 toen zij met haar creatie "Toos Tas" het bekende kampioenschap van Groot Deurne op haar naam wist te schrijven. Mede daardoor is zij ook een enorme inspiratiebron voor de diverse teksten en tussenteksten van de groep. Ook heeft Lia als hobby het presenteren van diverse evenementen, waaronder vrijwilligersavonden in Circus Renz, galaconcerten van het Helmonds Muziek Corps en een aantal proms van de koninklijke Stadsharmonie Phileutonia in Helmond. Daarnaast presenteert ze voor Omroep Helmond Televisie het nieuws en heeft ze een eigen tv-programma: “Kookpraat". Oh ja, Lia is ook nog Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Son en Breugel en in Helmond.

 

 


Erik van Heeswijk (zang / gitaar / fluit / trommel)

Image 

Erik is nu al bijna dertig jaar actief in het carnavalscircuit. Eerst als tekstschrijver en later op het podium. Daarnaast heeft hij samen met Lia diverse winnende carnavalsschlagers geschreven.

Verder zorgt Erik voor een flinke bijdrage aan de tussenteksten, welke altijd weer nodig zijn om een programma goed te laten lopen. Ook Erik presenteert een programma bij Omroep Helmond Televisie. "Zakenlokaal". Zijn andere passie is concertfotografie. En ook hij is Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Helmond.Harm Tilburgs (zang / ritmische begeleiding)

Image Harm is als zanger heel actief. Met een stem die klinkt als een klok bepaalt hij al vanaf het eerste begin, mede het geluid van Spoit Elluf. Na een aantal jaren zangles genomen te hebben is zijn stem nog meer ontwikkeld. In het nummer “mi de bus nor Spanje” is erg goed te horen dat hij over een zeer lange adem beschikt. Instrumenten bespeelt hij verder niet, maar ritmisch kan hij Spoit Elluf regelmatig goed ondersteunen. Op het podium is Harm het klankbord voor Eriks opmerkingen richting Lia. Hij gat er vooral prat op het hij een "tussenliedje" geschreven heeft om maar eens een eind te maken aan "al dat gezever van die tweije..." 
Tevens is hij de ontwerper van de "Spoit Elluf Website". 

 

Bertus Klerks (Uurste pianist - piano / keyboard / gitaar / zang)

Image 

 

Bertus is sinds seizoen 2008 onze nieuwe "uurste" pianist. Hij speelt er driftig op los. Hij is ontzettend muzikaal en speelt piano bij diverse koren in en rond Helenaveen (want daar woont hij ook). Bertus vormt de muzikale basis van elk optreden van Spoit Elluf, want zonder muziek doen we "nie veul". 

Och ja, je moet wat doen om bezig te blijven.

 

 
site map | cookie policy | privacy policy