Login
Get your free website from Spanglefish

         

             ‘EFKES SCHRUWWE.’

 

                      

 

                                 “ Zing nou ’s in je eigen taal ”

                                       

“Bij ons thuis werd altijd gezongen, vooral bij de afwas.” Een jeugdervaring die velen delen met Anja van der Aalst, inwoner van Waalre en oprichter en zangeres van het eerste uur van koor ‘Efkes Schruwwe’, een Brabantsbont gezelschap van smartlappenzangers en zangeressen met een snik en passie.

                                                       

“Vader zong bij het Wolders koor ‘De Nachtegalen'. Moeder zong ook altijd. “Ciske zing ‘s, ging het dan en het hele gezin deed mee. Wij waren een groot gezin, 10 kinderen met 4 zussen erbij. De teksten hingen opgeplakt aan de keukenkastjes. Een vrolijke boel waar je later met plezier op terug kijkt. Er waren wel koortjes in die tijd, maar o zo serieus. Kerkkoren en zingen in andere talen, zodat je lang niet altijd wist waar het lied over ging, of wat het betekende.” Anja wilde Nederlandse liederen en liedjes voor de gezelligheid en kwam zo op het idee van een koor voor het levenslied.

Anja zocht contact met vriendinnen Els Leyten en Anja van der  Vleuten. Alle drie razend enthousiast besloot men na de vakantie te beginnen. Het was 2005 en na een zoektocht naar ruimte en begeleiding ging op 11 januari 2006 de eerste repetitie van start. Wim Kasteleins verzorgde de begeleiding op de accordeon. Anja: “We hadden al meteen 11 leden en ook de naam ‘Efkes Schruwwe’ was snel geboren. Efkes schruwwe is dialect voor ‘even huilen, grienen’ of ‘een traantje wegpinken’. En zo’n traantje vol ontroering kan zowel komen van vreugde als verdriet.”

                       

Het koor telt momenteel 40 leden inclusief de instrumentalisten: twee accordeonisten, twee gitaristen en een sousaspeler. Een sousafoon is een tuba speciaal ontworpen om te bespelen tijdens het lopen.

                    

Anja: “We treden overal op, in de kerk met Kerst, zaal- en terrasconcerten, op smartlappenfestivals, voor bejaarden en in verzorgingshuizen. Vaak zijn dat concerten voor  een goed doel. Zo zongen we voor de Zonnebloem, voor de gedecoreerden van de gemeente Waalre, voor de jeugdhulp, voor de carnaval, voor de Wolderse braderie, voor de voedselbank en voor  zorginstellingen. Met ons speciaal kerstprogramma van uitsluitend oude Kempische en Vlaamse liedjes hebben we inmiddels al enige faam verworven. Afgelopen kerstmarkt traden we maar liefst drie keer op ’s-middags in de grote kerk van Waalre. Een hoogtepunt van het jaar waarvoor we nu al weer een boeking hebben. Vaak hebben de concerten een heel eigen thema en naam, zoals ‘Uitbuiken mi  Efkes Scruwwe’ en ‘un eike tikken mi’.  Tweemaal per jaar is er ook een repetitie-avond voor de gasten van het Wolders Ven, een vakantiehuis voor zorgbehoevenden, en bij de katholieke Bond van Ouderen KBO.

De thuisbasis van het koor is bij de Wolderse Wever op de Markt in Waalre. Anja: “We repeteren eens in de veertien dagen. De repetities en uitvoeringen zijn altijd feestjes. Er is dan ook nauwelijks verloop.” Dirigente van het koor is Nusia  Louwers, maar noten komen er niet aan te pas. Het koor zingt met enthousiasme en passie. Het meezingen gaat bijna vanzelf. Wel zijn er tekstboeken en het meerstemmig zingen gaat gewoon op gevoel. Het programma van oude, bekende en ’n enkele keer minder bekende Nederlandse en Vlaamse levensliederen werkt aanstekelijk op het publiek.  

                                  

Het koor bestaat inmiddels elf jaar. In 2016 is het tienjarig bestaan uitbundig gevierd met op 10 april een middag voor de hele Waalrese gemeenschap in Het Klooster in Waalre en op 10 juli een nostalgische markt op en rond het markante marktplein van Waalre. Dat Efkes Schruwwe populair is in Waalre en omstreken moge blijken uit het feit de vaste aanhang  nog steeds groeit en er een ledenstop is…

                                  

Foto's: Greetje van Son, Waalre.

Volg de activiteiten en de komende uitvoeringen van Efkes Schruwwe op de Facebook-pagina:

Efkes Schruwwe #Waalre en Twitter. Contact en informatie over boekingen etc. graag per e-mail: efkesschruwwewaalre@gmail.com

 

                                          

 
site map | cookie policy | privacy policy