Login
Get your free website from Spanglefish

Rensz Gorisse.

                                  

 

Rensz Gorisse met het programma  “Spiegeltje, spiegeltje”.

Geboren 1951 te Oosterhout, werkzaam geweest in het onderwijs.

Daarnaast altijd aktief geweest als muzikant, o.a. in Muziekgroep Buitenspel en als leider van Toomenarrie, het familie-orkest.

In 1995 de cd “Hed’effe” uitgebracht en ook te vinden op enkele brabantse verzamelcd’s.

De bijdrage aan het Brabantse boekenweekboek in 1995 was aanleiding voor de Oosterhoutse bibliotheek een avond te wijden aan het Oosterhoutse dialect, de liedjes en verhalen van Rensz. De belangstelling hiervoor was onverwacht groot.

Toen ontstond het idee om één keer een voorstelling te maken met een overzicht van het werk, maar dan wel op een zo goed mogelijke manier.

De titel “Spiegeltje, spiegeltje” is gekozen om twee redenen: Enerzijds kijk ik terug naar wat ik gemaakt heb, anderzijds houd ik in mijn liedjes en verhalen het publiek een spiegel voor. Mijn onderwerpen komen allemaal uit mijn eigen omgeving, ik vertel wat ik zie en meemaak, maar uiteraard met een eigen draai. De rode draad in de voorstelling is een gedicht over een spiegel, dat in delen geprojekteerd wordt, samen met andere illustraties.

Voor de begeleiding is er een professioneel combo, bestaande uit: Noud Koevoets gitaar en fluit, Barbara Helmich op cello en bas, Michael Breukers accordeon en Niels Gorisse piano, percussie en xaphoon.

De voorstelling vindt plaats in de kleine zaal (200 plaatsen) van theater de Bussel in Oosterhout op zondagmiddag 17 september om 2 uur. Kaartjes kunnen al besteld worden op de site van het theater: https://www.theaterdebussel.nl/#modal=/programma/1650/spiegeltje_spiegeltje/rensz_gorisse_/?maand=2017-09

Ik heb ervoor gekozen om het in deze professionele omgeving te doen juist om te laten horen en zien dat dialect de moeite waard is en meer gebruikt zou mogen worden. De bezoekers krijgen dan ook allemaal een boekje mee met daarin nog meer teksten, maar vooral ook achtergrondinformatie. Ook zijn er mensen aanwezig van het blad Brabants, van het Brabants Boekenweekboek en van het Dialectfestival van Lieshout om het publiek warm te maken voor het dialect.

Om de toegangsprijs voor dit hele project acceptabel te houden hebben we in juni een try-out gehad voor de Oosterhoutse bedrijven die een financiele bijdrage hebben geleverd.

 

                  

 

 

                               

 
site map | cookie policy | privacy policy