Login
Get your free website from Spanglefish

Gèr Gedaon.

 

                        

 

Gèr Gedoan was een muziekgroep uit het Noord-Brabantse Deurne, die voornamelijk in het Deurnes dialect zong. De bandleden waren voornamelijk afkomstig uit één van de delen van het dorp Deurne, de Sint-Jozefparochie.

 

               

De groep, waarvan de naam graag gedaan betekende, werd in 1993 opgericht als opvolger van de opgeheven Joy Ridersdoor Tonny Wijnands. De muziekstijl valt wel als middle of the road ofwel easy listening te classificeren, een nog altijd populaire muziekstijl op het Brabantse platteland. Ook optredens van Gèr Gedoan werden doorgaans zeer goed bezocht.

 

Gèr Gedoan speelde voornamelijk eigen repertoire of met eigen teksten op bestaande melodieën. Eén van hun nummers, Berensong, werd ook landelijk bekend als protestnummer tegen de maatregelen die Jozias van Aartsen, toenmalig Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, in 1997 nam tijdens de varkenspest-crisis.

            

 

In 2009 maakte de groep bekend te gaan stoppen.

Bandleden:

Tonny Wijnands (1993 - 2009)

Frans van der Heijden (1993 - 2009)

Willy Reijnders (1993 - 2009)

Michel Jacobs (2001 - 2009)

Sjaak Kuijpers (1993 - 1995)

Coen Jansen (1995 - 2001)

Discografie:

Albums:

Veul herinneringen (1994)

Alles kumt goe! (1999)

D'n Bèèr is los! (2002)

Wannen Tajd (2005)

12 1/2 jaar Gèr Gedoan (2005)

                                      

Singles:

Roende Heidi (2000)

Bijdragen aan albums:

De Brabant Bont-ste 5 (1995)

Nederlandstalige smartlappen, vol. 2

Brabant is mijn lève 1 (2004)

Brabant is mijn lève 2 (2004)

Polonaise 2005 (2005)

DVD:

Wannen tajd (2005)

 

 

Het repertoire bestaat uit bijna zestig liedjes met zelfgemaakte teksten en Deurnes dialect. Er verschenen ook vier cd's, een dvd en enkele singletjes van de Deurnese cabaretgroep Gèr Gedoan. Maar, na ruim zestien jaar, kwam er een einde aan het optreden van deze 'Heise trots' uit de St.-Jozefparochie.
De inspiratie bij Willy Reijnders was opgedroogd en hij had geen zin meer om nog nieuwe teksten te schrijven. Michel Jacobs heeft respect voor het besluit van zijn collega. 
‘Maar ik vind het jammer en zal de groep echt gaan missen.’ De andere twee leden van het kwartet, Tonny Wijnands en Frans van der Heijden, hebben er niet zo'n moeite mee.  ‘Alle fijne herinneringen neemt niemand ons af.’ 

Drie van de vier muzikanten blijven musiceren, maar ze zullen geen 'Gèr Gedoan liedjes' brengen. In 1992 werd Tonny Wijnands uitgeroepen tot prins van carnavalsvereniging De Heikneuters. Onder de naam 'Sretuenkieh' – de letters van de naam Heikneuters in omgekeerde volgorde – traden tijdens de bonte avond buurtgenoten op onder leiding van de nieuwe prins. Een jaar later ontstond hieruit de groep 'Gèr Gedoan'. 
Op alle mogelijke manieren heeft de cabaretgroep hierna aan de weg getimmerd; er waren zelfs optredens op radio en tv. Een topper was de viering van het koperen jubileum in 2005 met de presentatie van de dvd:  “Wânnen tajd", met bijna 4000 bezoekers. 


'Gèr Gedoan' gaf op zaterdag 18  en zondag 19 april 2009 afscheidsconcerten in Zalen van Bussel aan de St.-Jozefstraat. 

             
 




WikanikoWork from Home
site map | cookie policy | privacy policy